“REHABİLİTASYON MERKEZLERİ ARTIK NEFES ALMAKTA ZORLANIYOR”

YEREL - 11-08-2026 11:29

İlkadımlar Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Fikri Eroğlu, özel eğitim kurumlarının son yıllarda artan maliyetler karşısında ciddi sıkıntılar yaşadığını belirterek, özel eğitim için yapılan ödemelerin ekonomik şartlara göre yeniden değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Personel giderleri başta olmak üzere kira, SGK, elektrik, akaryakıt, araç bakım ve diğer işletme giderlerinin önemli ölçüde arttığını belirten Eroğlu, buna karşılık kurumlara yapılan ödemelerin aynı oranda artmadığını ifade etti.

“Bizim işimizde en büyük gider personel. Çünkü bu hizmet insanla yapılıyor. Öğretmenimizin, terapistimizin ve diğer çalışanlarımızın hakkını vermek zorundayız. Bunun yanında kira, elektrik, servis araçları, yakıt ve daha birçok giderimiz var. Bunların hepsi ciddi şekilde arttı. Buna rağmen çocuklarımızın aldığı hizmetin kalitesini düşürmek istemiyoruz.” dedi.

“15 YILDA TABLO TAMAMEN DEĞİŞTİ”

Özel eğitim kurumlarına yapılan ödemelerin yıllar içerisinde reel olarak ciddi şekilde gerilediğine dikkat çeken Eroğlu, 15 yıl önce bir öğrencinin aylık eğitim giderinin yaklaşık bir asgari ücret seviyesinde olduğunu, bugün ise bu tutarın asgari ücretin yaklaşık dörtte biri seviyesine kadar gerilediğini söyledi.

“15 yıl önce özel eğitim için yapılan aylık ödeme, asgari ücretle kıyaslandığında çok daha yüksek bir seviyedeydi. Bugün geldiğimiz noktada ise bu oran yaklaşık dörtte bir seviyesine gerilemiş durumda. Oysa geçen 15 yılda kira, personel, SGK, elektrik, yakıt ve diğer bütün giderler sürekli arttı.”

Eroğlu, asıl sorunun sadece giderlerin artması olmadığını, kurumlara yapılan ödenek artışlarının enflasyonun gerisinde kalmasının önemli bir sorun oluşturduğunu belirtti.

“Giderlerimiz gerçek anlamda artarken gelirlerimiz aynı oranda artmadı. Özellikle ödenek artışlarının enflasyonun altında kalması, kurumların her yıl biraz daha fazla zorlanmasına neden oldu. Bugün aslında geçmişte aldığımız hizmet bedelinin satın alma gücünü alamıyoruz.”

Bu durumun en fazla personel konusunda kendisini gösterdiğini belirten Eroğlu, 15 yıl önce özel eğitim kurumlarının öğretmenler açısından daha cazip çalışma koşulları sunabildiğini söyledi.

“15 yıl önce özel eğitim kurumlarında çalışan öğretmenlerin ücretleri kamuya göre  iyi seviyelerdeydi. Bugün ise kamu öğretmenlerinin ücretleriyle kıyasla daha düşük seviyelerde. Biz alanında yetişmiş, deneyimli öğretmenlerimizi kurumumuzda tutmak istiyoruz. Fakat bunu yapabilmek için bizim de ekonomik olarak güçlü olmamız gerekiyor.”

Eroğlu, nitelikli personelin sektörde tutulmasının doğrudan eğitim kalitesiyle ilgili olduğunu vurgulayarak, “Özel eğitimde öğretmen değişikliği sıradan bir personel değişikliği değildir. Çocuğun öğretmeniyle kurduğu bağ ve eğitim sürecindeki devamlılık çok önemli. Bu nedenle iyi personeli korumak bizim için öncelik.” dedi.

“AİLELERİ VE ÇOCUKLARI DA DÜŞÜNMELİYİZ”

Yaşanan ekonomik sıkıntının yalnızca kurumların problemi olmadığını belirten Eroğlu, bunun aileleri ve özel gereksinimli bireyleri de ilgilendirdiğini söyledi.

“Bizim önceliğimiz çocuklarımız. Aileler bize çocuklarını emanet ediyor. Dolayısıyla ekonomik şartlar nedeniyle eğitim kalitesinin düşmesini hiçbirimiz istemeyiz. Kurumların ayakta kalabilmesi, çocukların eğitimlerinin düzenli şekilde devam edebilmesi açısından da önemli.”

“DAHA İYİ HİZMET VERMEK İSTİYORUZ”

Eroğlu, kurum olarak sadece mevcut hizmeti sürdürmek değil, daha iyi şartlar oluşturmak istediklerini de belirtti.

“Biz daha iyi hizmet vermek istiyoruz. Daha büyük ve daha uygun bir kurum binası yapmak, mevcut binamızı geliştirmek veya daha donanımlı bir bina kiralamak istiyoruz. Çocuklarımızın daha geniş, daha modern ve daha rahat ortamlarda eğitim almasını istiyoruz. Bunun için yatırım yapmaya da hazırız.”

Ancak yatırım yapmak isteyen kurumların yeterince desteklenmediğini dile getiren Eroğlu, özellikle bürokratik süreçlerin önemli bir engel haline geldiğini söyledi.

“Maalesef yatırım yapmak istediğiniz zaman iş sadece maddi imkânla bitmiyor. Çok fazla prosedür ve bürokratik süreçle karşılaşıyorsunuz. Bir kurum binası yapmak veya kiralamak, mevcut binayı geliştirmek istiyorsunuz ama önünüze yeni şartlar ve yeni işlemler çıkıyor. Biz ayrıcalık istemiyoruz. Daha iyi hizmet verebilmek için yatırım yapmak istiyoruz. Bunun kolaylaştırılması gerektiğini düşünüyoruz.”

 

“SAHADAKİ GERÇEKLER GÖRÜLMELİ”

 

Sektörde karar alınırken sahada hizmet veren kurumların görüşlerinin de dikkate alınması gerektiğini belirten Eroğlu, “Biz bu işin içindeyiz. Her gün personel giderini, araç giderini, kira ve diğer masrafları birebir yaşıyoruz. Bu nedenle yapılacak düzenlemelerde sahadaki gerçek maliyetlerin dikkate alınması gerekiyor.” dedi.

Özel eğitim kurumlarının daha fazla yatırım yapmasının doğrudan çocuklara fayda sağlayacağını belirten Eroğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bizim istediğimiz daha fazla kazanmak değil, daha iyi hizmet verebilmek. Daha iyi bina yapmak, daha iyi ekipman kullanmak, iyi personelle çalışmak ve çocuklarımıza daha iyi imkânlar sunmak istiyoruz. Bunun için kurumların hem ekonomik olarak hem de bürokratik açıdan biraz daha rahat nefes alabileceği bir ortam oluşturulması gerekiyor. Biz sorun çıkarmak değil, çözümün bir parçası olmak istiyoruz.”

Günün Diğer Haberleri