Kdz.Ereğli’de Alemdar Gemisi'nin intikalinin 104. yıldönümü ve İstiklal Savaşı'nın ilk deniz şehidi Recep Kahya törenle anıldı.
Alemdar Anıtı önünde düzenlenen programda çelenk sunumunun ardından saygı duruşunda bulunuldu. Ardından İstiklal Marşı söylendi. Törene, Karadeniz Ereğli Kaymakamı Mehmet Yapıcı, AK Parti Zonguldak Milletvekili Saffet Bozkurt, CHP Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğrul, Karadeniz Bölge Komutanı Albay Ahmet Öztürk, Belediye Başkanı Vekili Kadir Tekin, askerî erkan ve protokol üyeleri katıldı.
Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığında görevli Deniz İkmal Üsteğmen Can Şahin, Alemdar gemisinin Milli Mücadele yıllarındaki önemine değindi. Şahin, geminin hikâyesinin, Osmanlı nakliye gemisi Tir-i Müjgan'ın Kızılırmak ağzında karaya oturması üzerine yardım için görevlendirilmesiyle başladığını hatırlattı. Şahin, büyük miktarda mühimmat nakliyatı için Alemdar'a önemli görev düştüğünün altını çizerek, Alemdar gemisinin, 1959 yılında hizmet dışına çıkarıldığını, 1964 yılından sonra özel firmalar tarafından kullanıldığını ve 1982 yılında sökülmez üzere satıldığını, Kasım 2004’te Ereğli’de kurulan Gazi Alemdar’ı Yaşatma Derneğinin çalışmaları sonucunda, İstanbul Tersanesi’nin imalat projeleri, Ereğli Belediyesinin konulacağı sahil şeridini, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikalarının da gerekli sacları vermesiyle bugünkü haline getirildiğini sözlerine ekledi.
Törenin sonunda İnönü Parkı'nda bulunan Recep Kahya Anıtı'na protokol üyeleri tarafından karanfil bırakıldı. Anma programı Gazi Alemdar Müze Gemisi'nde devam etti.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Alemdar Gemisi Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Can Canver günün anlam ve önemine ilişkin konuşmada bulundu.
Milletvekilleri Bozkurt ve Ertuğrul da konuşmalarında Alemdar Gemisi'ne İstiklal Madalyası verilmesi için çalışma başlatılacağını belirttiler.