YEREL
Giriş Tarihi : 28-10-2022 22:26

“AMASRA’DA FENER ALAYI YAPILIRKEN KDZ. EREĞLİ’DE YASAK!”

Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Zonguldak Valiliği’nin Edip Akbayram’la Cumhuriyet Konseri’ni grizu faciasını gerekçe göstererek yasaklamasının ardından Fener Alayı’na da yasak getirmesine tepki gösterdi.

“AMASRA’DA FENER ALAYI YAPILIRKEN KDZ. EREĞLİ’DE YASAK!”

Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Zonguldak Valiliği’nin Edip Akbayram’la Cumhuriyet Konseri’ni grizu faciasını gerekçe göstererek yasaklamasının ardından Fener Alayı’na da yasak getirmesine tepki gösterdi. ‘Fener Alayı, Cumhuriyetini seven Ereğli’nin simgesidir’ diyen Başkan Posbıyık, “Dik duruşumuz ve tepkiler üzerine kaymakamlık geri adım attı, yarın akşam (Cumartesi) saat 18.30’da Bağlık karakolu önünden Atatürk Anıtı’na kadar Kdz. Ereğli halkımızla cumhuriyet için yürüyeceğiz” dedi. Posbıyık, “Ereğli’de Edip Akbayram konseri iptal ediliyor ama Edirne Belediyesi Edip Akbayram’la Cumhuriyet Konseri düzenliyor. Türkiye’nin bir çok yerinde AK Partili belediyeler de dahil konserler yapıyor ama Ereğli’de yasaklanıyor. Facianın yaşandığı Amasra’da dahi belediye Fener Alayı yapıyor, bizde yasaklanıyor. Bu Ereğli

Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, basın toplantısı düzenleyerek son günlerde yaşanan Cumhuriyet Bayramı kutlamalarıyla ilgili iptal kararlarına açıklık getirdi.

Daha önce kamuoyuna açıklanan Edip Akbayram’la Cumhuriyet konserinin iptal edildiğini ancak Türkiye’nin birçok yerinde Cumhuriyet Bayramında konserler düzenlendiğini belirten Başkan Posbıyık, facianın yaşandığı Amasra da dahi Fener Alayı düzenlendiğini ancak Kdz. Ereğli’de yasaklandığını söyledi. ‘Dik durduk, hiç kimse olmasa dahi eşimle yürüyeceğim dedim, Kaymakamlık geri adım attı, yarın tüm Ereğli halkını Bağlık Karakolu önüne yürüyüşe bekliyorum” diyen Başkan Posbıyık, açıklamasında şunları söyledi:

“EREĞLİ VATANINI, MİLLETİNİ SEVEN CUMHURİYETÇİ BİR KENTTİR”

“Son günlerde yaşanan gelişmeler üzerine kamuoyunu bilgilendirmek istiyorum.

Ereğli vatanını milletini seven Cumhuriyetçi bir kenttir.

Amasra’da meydana gelen üzücü maden faciası, tüm ülkeyi gibi Ereğli halkını ve bizleri derinden üzmüştür. Bir kez daha hayatını kaybeden madencilerimize Allahtan rahmet, acılı ailelerini başsağlığı ve sabırlar diliyorum.

Bu faciadan sonra Cumhuriyetimizin 99. Yıldönümü nedeniyle hazırlıklarımıza başladık. Kaymakamlıkta bir komisyon kuruldu ve bu komisyonda başkan yardımcım ve kültür müdürüm de görevliydi.

Her zaman olduğu gibi Cumhuriyet Bayramımızı en iyi şekilde kutlamak için hazırlıklarımızı yapmıştık. Bunun için sanatçı Edip Akbayram ile anlaşmıştık. Fener alayı için bayraklar, meşaleler hazırlanmıştı. Askeriye bando verecekti.

Ve anlaşılan sanatçı ile birlikte etkinliklerimizi kamuoyu ile paylaştık.

-25 EKİMDE ETKİNLİKLERİMİZ İPTAL EDİLDİ-

Ancak 25 Ekim Salı günü Kdz.Ereğli Kaymakamlığından elimize bir yazı ulaştı. Yazıda Zonguldak Valili Kararıyla grizu faciası gerekçe gösterilerek Edip Akbayram Konseri, Fener Alayı ve resmi program dışındaki tüm etkinliklerin iptal edildiği bildirildi.

Edip Akbayram, toplum mal olmuş, Cumhuriyetini seven, duyarlılığı ile örnek olmuş, eğlencenin değil ağıtın sanatçısıdır. Buna rağmen konserin iptal edilmesini saygıyla karşıladık ve hemen ertesi gün Kaymakamlığa gibi fener alayını yapmak için dilekçe ile başvurduk. Çünkü fener alayı Ereğli’nin gelenekselleşmiş Cumhuriyet kutlamalarının simgesidir.

Yine 26 Ekimdeki yazıda bu talebimize de red cevabı verilmiştir.

27 Ekimde yeniden bir yazı gelerek bu sefer de  “Kutlama Komitesince hazırlanan programda belirtilen FENER ALAYI programı gerçekleştirilmeyecektir.” Denilmiştir diye bir yazı geldi. Her seferinde şaşkına dönüyoruz. Bu arada kulağımıza geliyor, İskenderun2da konser var, Ankara’da konser var, acaba Ereğli’de niye olmuyor diye.. 

Ardından ben kamuoyuna hiç kimse gelmese de eşimle birlikte bayrakları alıp yürüyeceğimizi basına demeç verdim.

27 Ekim akşamı ise Kaymakamlıktan bir açıklama yapılarak “Kurum ve Kuruluşlar, Sivil Toplum kuruluşları ve halkımızın Cumhuriyetimiz için yapılacak yürüyüşlere her hangi bir yasak olmadığı” açıklamıştır.

-KDZ. EREĞLİ, CUMHURİYETİN EN ÖNEMLİ MERKEZLERİNDEN BİRİDİR-

Karadeniz Ereğli, Cumhuriyetin en önemli merkezlerinden biridir. Zonguldak Türkiye'nin ilk vilayeti, Yüce Atatürk'ün çok önem verdiği bir yer. Geçmiş yıllarda Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu bir yer. Ama zaman içerisinde bir takım değerlerimizi kaybettiğimizi, bir ağabeyiniz olarak, yılların siyasetçisi olarak gördüğümü ifade etmek istiyorum. Cumhuriyetçi olmak demek, sadece Cumhuriyet Bayramlarında, diğer zamanlarda çıkıp hazırladığı iki satır yazıyı okuyup, alkış almak demek değildir.

Ereğli'de bu yapılıyor. Balo düzenleyeceğiz diyorlar, daha yasaktır der demez, baloyu iptal ediyorlar.

-CUMHURİYETÇİ ADAM TESLİM OLUR MU?-

Yahu diren kardeşim, ya diren! Teslimiyetçilik olur mu, Cumhuriyetçi adam teslim olur mu? Pek tabiî ki yasaları, kanunları dinleyeceğiz. Edip Akbayram'ı iptal et dediler, emrettiler. Devlet emretti diye iptal ettik. Ama yürüyüşten asla vazgeçmeyeceğiz dedik. Direndik. Hiç kimse gelmezse eşimle beraber yürüyeceğim dedim açıkça söyledim. Tekrar ediyorum bir aydan beri, belediye ve ekip arkadaşlarım büyük bir sıkıntı içerisindeyiz. Geceleri uyku uyumuyoruz. Her gün bir yazı ile karşılaşıyoruz. Onu yapma, fener alayını yapma, konseri yapma... Büyük bir stres ama hiç bırakmadık peşini. Aynı mücadeleyi devam ettirdik. En sonunda kaymakamlık dün akşam geç saatlerde yazı yayınladı. Yürüyüş serbest dedi.

Lütfen beni iyi dinlemenizi istiyorum;

-EDİP AKBAYRAM, EDİRNE’DE KONSER VERİYOR-

Edip Akbayram… Ben kendisi ile anlaştım, tüm hazırlığımı yaptım. Ama burada idare beni yasakladığı için benim elimden aldılar 29 Ekim’de Edirne’de Konseri veriyor.

Bu ülke 85 milyon, eğer bir yerde acı varsa 85 milyon bu acıyı aynı sadakatle yas tutması lazım. Suudi Arabistan kralı ölüyor, 3 gün yas ilan ediyorlar.

Hiç kimsenin sesi çıkmadı. Atatürkçüyüm diyen, Cumhuriyet hayranı siyasi partilerden bir tek laf yok, bir tek biz konuşuyoruz.

-AMASRA BELEDİYESİ FENER ALAYI DÜZENLİYOR-

Daha ilginç bir şey söyleyeyim. Amasra Belediye Başkanı; 41 madencinin şehit olduğu, toprak altına girdiği Amasra’da Belediye Başkanı fener alayına davet ediyor. Amasra’da, şehitlerin olduğu yerde yürüyüş fener alayı her şey serbest, Ereğli’de yok! Ben bunu kabul etmiyorum, kabul edenler etsin. Sisyasi partilerden ses seda yok, Sivil toplum öğrgülerinden ses seda yok. Böyle bir şey olamaz, İsyan ediyorum!

Ankara Büyük şehir Belediyesi 3 gün konser yapıyor.

Dün Zonguldak Tanıtım günleri başladı İstanbul’da. Ama o tanıtım günlerini yapan kuruluşlar, federasyonların başındaki adamlar, hepsi …. Neyse, AKP’den milletvekili olmaya çalışan adamlar. Her türlü eğlence vardı. Alkışlar içerisinde eğlenceler, konserler her şey yapıldı. Ama Ereğli’de yok!

İskenderun’da Kıraç konser veriyor.  Türkiye’nin her tarafında, her şeyden vazgeçtim Amasra’da şehitlerin olduğu yerde var, Ereğli’de şehitler var deyip bana yaptırmıyorlar.

-KARABÜK, KASTAMONU, HER YERDE…-

Buyurun burası Karabük, yürüyüş, fener halayı, Karabük’te her şey var. Şerefle gururla Belediye Başkanları ilan ediyorlar. Ama Ereğli’de yok. Ama Ereğli’de olmaması önemli değil, siyasi partilerden, sivil toplum örgütlerinden tık yok. Ama bir yere gittiğimizde,  toplantı yaptığımızda, konuşması sırası geldiğinde, Cumhuriyetçiyim, Atatürkçüyüm diye yıkarlar ortalığı…  Ereğli’nin düştüğü durum bu. Ereğli’de, Cumhuriyet sevdalıları azalmaya başladı. 

Safranbolu’da da ilan etmişler..

Kastamonu Valisi’ne; gazetede okudum bize bu imkanı verdin diye halk teşekkür ediyor.

Bir tek Ereğli Belediyesinin mücadelesi ile bu işlerin altından kalkamayız. Siyasi partilerinin ve sivil toplum örgütlerinin belediyeye sahip çıkması lazım.

Bugün Cumhuriyet Bayramı törenlerinde bile ne kadar insan kalabalığı vardı. Herkes özlemle bugünü bekliyor. Ama bu işle görevli olan siyasi partiler, sivil toplum örgütleri kılını bile kıpırdatmıyor.. Vatandaşların kafası önde.. Bunu arz etmek istedim. Tüm halkımızı yarın ellerinde bayraklar ile Bağlık karakolu önüne bekliyorum. Cumhuriyetimiz için halkımızla birlikte yürüyeceğiz. Hepinize saygılar sunuyorum.”

AdminAdmin