EĞİTİM
Giriş Tarihi : 24-04-2023 17:05   Güncelleme : 24-04-2023 17:09

Eğitim Modeli TÜBİTAK Tarafından Tescillendi

Eğitim Modeli TÜBİTAK Tarafından Tescillendi

Reggio Emilia yaklaşımı ile çocuk merkezli ve proje odaklı, atölye destekli interaktif eğitim sistemiyle, Kdz. Ereğli’de beynelmilel standartlarda hizmet sunan Zonguldak Ereğli Özel Ceceli Anaokulu ‘nun eğitim modeli TUBİTAK tarafından tescillendi.

Anaokulunda Mevlana ve Yunus Emre Eğitim Modeli

Melike Ceceli Gökçen kurucusu olduğu anaokulunda Türkiye’de ilk kez uygulamaya koyduğu Pozitif Psikoloji Eğitimi ile Mevlana ve Yunus Emre öğretilerini çocuklarla buluşturuyor. Bu eğitim modelini ülke geneline yaymak için çalışmalarını sürdürüyor.

Karadeniz Ereğli merkezli Özel Ceceli Anaokulu, öğrencilerini hayata hazırlık aşamasında başarılı uygulamalarıyla dikkat çekiyor. Bunlardan bir tanesi ise “Pozitif Psikoloji Eğitimi”. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde de uygulanan pozitif psikoloji eğitiminin içeriğinde bulunan erdemlerle çocukları olumlu yönde şekillendirdiklerini kaydeden Gökçen, “Pozitif psikoloji uygulamasının içeriğinde bulunan erdemlerin Mevlana ve Yunus Emre’nin öğretileriyle büyük benzerlik gösterdiğini görüyoruz. Bu anlamda milli ve manevi değerlerimize sahip çıkmış oluyoruz” ifadelerini kullandı.

Pozitif Psikoloji Eğitiminin Erdemleri

Bilgelik, cesaret, insanlık, alçakgönüllülük, sevgi, adalet, iyi yüreklilik, doğruluk, dürüstlük, maneviyat gibi erdemleri barındıran pozitif psikoloji ile sevgi insanı Yunus Emre ve Mevlana’nın öğretilerinin örtüştüğüne dikkat çeken Melike Ceceli Gökçen, şunları söyledi: “Dünyanın kabul ettiği evrensel değerlerle milli manevi değerlerimizi aynı potada birleştirerek çocuklarımızın karakterini şekillendiriyoruz. Pozitif psikolojiyle çocuğun ruh sağlığını destekleyerek yaşadığı sıkıntılar varsa tespit ediyor, ailelerini bilgilendiriyoruz. Pozitif psikoloji uygulamaları ile eğitim ve psikolojiyi harmanlayarak Türkiye’de bir ilki gerçekleştiriyoruz.”

Anaokulunda çocuk merkezli bir yaklaşım olarak Reggio Emilia alternatif eğitim sistemini uyguladıklarını da hatırlatan Ceceli, bu yaklaşımın çocukların önce hayal edip sonra uygulamaya interaktif şekilde dökebilmesi; kendilerini ifade etmeye ve özgüven desteklemeye imkan sunması gibi avantajlar içerdiğini anlattı. Ceceli, anaokullarında çocukların erken çocukluk döneminde merak etmeyi, araştırmayı, bilginin peşinden koşmayı ve bunu bir mecburiyet değil bir zevk olarak deneyimlemeyi öğrendiğini kaydetti. Ceceli , “Öğrenmeyi sevmek  bir insana küçük yaşta edinebileceği çok kıymetli bir kazanımdır. Okulumuz çocuklarımızı pozitif psikoloji uygulamaları ile de hayata hazırlamaktadır. Türkiye’de okul öncesinde bir ilk olarak Pozitif Psikoloji Karakter Güçleri Eğitimi ile yavrularımızın kuvvetli karakter güçlerini tespit edip, zayıf yönlerini buradan destekliyoruz. Okulumuzun misyonunda eğitim ve psikolojiyi harmanlamak vardır. Öğretmen eğitimlerimiz de buna yönelik olmaktadır. Bu sayede geleceğe ışık tutan, kendinden emin, potansiyelleri ortaya çıkarılmış ve desteklenmiş bireyler yetiştirilecektir” dedi.

Yine anaokulunda Fonetik Analiz Eğitimini Türkiye’de grup olarak uygulayan tek anaokulu olduklarını anlatan Ceceli, bu uygulama ile öğrencilerin dil yeteneklerini geliştirmek, bilinçle öğretme, doğruluk ve akıcılıkla öğretmek, farklı öğrenme ihtiyaçlarını karşılamak, disleksiyi önlemek gibi başlıca kazanımları çocuklara sağladıklarını kaydetti ve fonetik analiz grup uygulamasının ses getirdiğini de ifade ederek, “Fonetik analiz eğitimimiz o kadar başarılı ki hatta TÜBİTAK yaptığı bir araştırmada fonetik analiz eğitimimizden geçen çocuklardaki olağanüstü başarıyı fark ederek bunun bilimsel çalışmasını gerçekleştirdi. Fonetik analiz eğitimi alan çocuklarımızın daha başarılı olduğu ülkemizin bilimsel araştırma kuruluşu olan TÜBİTAK tarafından tescillendi. Gururluyuz” ifadelerini kullandı.

 

 

 

AdminAdmin