Haber Merkezi- İş adamı ve sac tüccarı Esat Koç, Ereğli’de kurulu Erdemir’in 2023 yılı ilk dönemine ait “Zarar” açıklaması sonrası konuya ilişkin sert açıklamalarda bulundu.
Geçmiş yıllarda Erdemir’in en önemli alıcılarından olan Estaş’ta Başkanlık görevini yürüten Esat Koç Erdemir’in 2023 yılı ilk dönemine ait “Zarar” açıklaması sonrası konuya ilişkin şu görüşlere yer verdi.
“Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları özelleştirildiği 2006 yılından bu zamana kadar ilk defa 3.908.797.000 TL gibi oldukça büyük net dönem zararı açıklarken, hele ki geçen yıl övünerek 90 Milyar kar üzerine ne oldu da bu zararı açıklayabiliyorsunuz.
Kaldı ki sizin bu denli düşündürücü dönem zararı açıklamanız, akla diğer yerli demir çelik üreticilerinin mali durumunu getirmekle kalmıyor, zihinlerde kuşku ve şüpheler uyandırıyor.
Bununla birlikte yönetimsel satış ve satın alma faaliyet ve sistematiklerinizin bu zarardaki önemini açıklamanız sizleri zorluyor mu?
2006-2010 yılları sürecinde, şirketin liyakat bazlı atama politikaları ve çelik sektörünün global pazarlardaki değişimlere gerekli tepkileri veren sistematikleri geliştirirken, sonraki yıllarda her gelen yönetim kurulunun bir önceki dönemde ne yapılmışsa tamamen değiştirilerek, emsali görülmemiş liyakatsiz ve sayısız satış ve satın alma yöneticilerinin yetkili kılınması gelinen durumun irdelenmesi için size bir fikir verebiliyor mu?
Değişen üst yönetimlere bağlı olarak sürekli değişen satın ve satın alma yöneticilerinin, Erdemir’den ayrıldıktan sonra diğer sektörel rakiplerde Erdemir’in tahsis ettiği GSM numaraları ve portföyleri ile yetiştiği Erdemir’e karşı ve yine Erdemir’in sağladığı olanakları kullanarak rakip olması, sizce de bir yönetim zafiyetinin çok ötesinde hazin bir acemilik midir, amatörlük müdür?
Ülkemizin tek entegre yüksek fırın bazlı yassı demir çelik üreticisi konumunda olan Ereğli ve İsdemir Demir ve Çelik Fabrikalarının, diğer EAF üretim bazlı rakiplere göre rekabetçi üretim maliyetlerine sahip olduğu gerçeği, hammadde bazında en yüksek maliyete sahip olduğu gerçeği ile bütünleştirildiğinde, ithal edilen ve edilmekte olan kömür ve cevher satın alma faaliyetlerinde en basit tabirle ZORLU da gelse kafanızda bir soru işareti oluşturmuş mudur?
Özelleştirme sonrası gelişen Pazar şartlarına dayalı kazanılan bağımlı müşterileri ile birlikte çözüm odaklı satış stratejilerini benimseyen ve müşterilerine verdiği güven ile her geçen yıl büyüyen şirketinizin yüksek sipariş tonajına sahip eski müşterilerini son yıllarda rakip firmalara sürekli değişen liyakatsiz yöneticiler ve sistemsiz satış stratejileri ile rakip firmalara yönelmesini nasıl izah edebilirsiniz?
Ereğli sac tüccarları olarak bizim 26.02.2013 tarihinde Dünya Gazetesine “DİR” ile ilgili olarak yaptığımız ithalata karşı yerli üreticileri (başta müşterisi olduğumuz Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları) koruma amacıyla yaptığımız açıklamam hepimizin malumudur. Bu girişimlerimiz neticesi olarak gümrük mevzuatı ve tarifelerinin değiştiği mevcut Basın Halkla İlişkiler Direktörünüz Ayper Topçu’nun da olduğu toplantıda görüşüldüğü kayıtlardadır.
Sektörü koruyucu amaçlı yürürlüğe giren bu mevzuata rağmen, satış birimlerinizden ayrılan eski yöneticilerinizin yabancı firmalarda işe başlayıp (Erdemir’in verdiği GSM tel no.ları halen kendilerindedir)bu mevzuat çerçevesinde “DİR” belgesine sahip olan eski müşterilerinize ithal ürün getirdiğinden haberdar mısınız?”