YEREL
Giriş Tarihi : 30-10-2022 11:37

KDZ.EREĞLİ, CUMHURİYET İÇİN YÜRÜDÜ

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda Kdz. Ereğli’de konserler ve Fener Alayı’nın yasaklanmasına rağmen Belediye Başkanı Halil Posbıyık ve eşi Neriman Posbıyık’ın yürüyüşüne binlerce Ereğlili destek verdi, hep birlikte cumhuriyet için yürüdü. CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’ın da katıldığı yürüyüşte Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları, aziz şehitler ve maden şehitleri için saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Başkan Posbıyık, Türkiye’nin her yerinde konser ve etkinlikler yapılmasına rağmen Ereğli’de yasaklanmasına tepki gösterdi.

KDZ.EREĞLİ, CUMHURİYET İÇİN YÜRÜDÜ

Kdz. Ereğli'de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda Edip Akbayram konseri ve Fener Alayı’nın Zonguldak Valiliğince iptal edilmesi üzerine “Eşimle birlikte Cumhuriyet için yürüyeceğim” diyen Belediye Başkanı Halil Posbıyık ve eşi Neriman Posbıyık’ın yürüyüşüne binlerce Ereğli destek oldu, sokaklar insan seline döndü, hep bir ağızdan “Yaşasın Cumhuriyet” diye haykırıldı.

Bağlık Polis Merkezi önünde toplanan binlerce Ereğlili ile buluşan Başkan Halil Posbıyık ve eşi Neriman Posbıyık, Devrim Bulvarı'ndaki Atatürk Anıtı önüne kadar yürüdü. Yürüyüşe CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, bazı siyasi parti ilçe başkanları, meclis üyeleri ve STK temsilcileri katıldı.

Vatandaş yürüyüş boyunca ellerinde Türk Bayrağı ve Atatürk posterleriyle marşlar eşliğinde hep bir ağızdan “Yaşasın Cumhuriyet, Yaşasın Atatürk” dedi.

Evlerinin balkonlarından izleyen vatandaşlar da alkışlarıyla destek oldu.

“CUMHURİYET VE BAĞIMSIZLIĞIN ÖNEMİ…”

Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Cumhuriyet yürüyüşüne katılan halka anıt önünde kurulan sahneden seslenerek “Cumhuriyet değerlerine birlikte sahip çıkacağız” dedi.

Başkan Posbıyık, konuşmasında özetle şunları söyledi:

“Bugün Cumhuriyetimizin kuruluşunun 99. Yılı... Bu şanlı günde, her yıl olduğu gibi, tüm hemşerilerimizle; ortak paydamız olan Cumhuriyet kazanımlarına bağlılığımızı göstermek ve daha da ileri götüreceğimizi haykırmak için büyük bir aile olarak hep beraber, birlikteyiz..

 

-MADEN FACİASININ DERİN İZLERİ HEPİMİZİN YÜREKLERİNDE-

14 Ekim’de Amasra’da yaşanan ve 41 vatandaşımızın hayatını kaybettiği facianın derin izleri, hepimizin yüreklerinde tazeliğini koruyor.  Facianın olduğu günden bugüne, karaelmas diyarı memleketimizdeki her hanenin kalbi, şehitlerimiz için atıyor.

Fakat gördük ki, tıpkı Soma’da, Ermenek’te, Kozlu’da ve diğer yerlerde yaşanan facialarda olduğu gibi, ne ülke genelinde, ne de bölgemizde bir yas ilan edilmedi.

-EREĞLİ’DE ETKİNLİKLERİN İPTAL EDİLMESİNİ ANLAMAK İMKANSIZ-

Türkiye’nin diğer şehirlerinde hiçbir etkinlik iptal edilmezken, Ereğli’de Sayın valimizin Zonguldak’ta aldığı bu kararı anlamak neredeyse imkansız.

Oysaki, yapılmak istenen etkinliklerin amacı, tüm dünya tarafından hayranlıkla izlenen bir zaferin yıldönümünü kutlamak ve bu vesile ile milli birlik ve beraberliğimizin asla bozulmayacağını göstermekti.

Ve Cumhuriyet kutlamalarında sahne alacak sanatçımız Sayın Edip Akbayram da, tam da bu hassasiyetler sebebiyle seçilmişti. Sayın Edip Akbayram emekçinin ve ezilenin dertlerini türkülere dökmüş, çok kıymetli bir halk ozanıdır.

Unutulmamalıdır ki, acılar ve üzüntüler de, müzik yoluyla paylaşılabilir.

Üzülerek söylüyorum ki, ülkemiz kültürel açıdan büyük bir erozyona uğramaktadır. Konserleri sadece vur patlasın, çal oynasın etkinlikleri olarak görenler çok yanılıyor. Müzik sevinci de acıyı da paylaşmaktır, hatırlamak, anlamak ve umut etmektir.

-TÜRKİYE’NİN HER YERİNDE KONSER VE ETKİNLİKLER VAR-

Ayrıca iki hafta boyunca Amasra faciasına rağmen,Türkiye’nin her yerinde konserler ve etkinlikler devam ederken, İstanbulda Zonguldak Günlerinde konserler yapılırken , dünyaca ünlü Yusuf İslam gibi değerli müzisyenler hayranlarıyla buluşurken, neden burada Edip Akbayram konseri iptal ediliyor?

Bunun yorumunu da siz değerli halkıma bırakıyorum.

Bizler karaelmasla yoğrulmuş bu kentin evlatları olarak, Amasra’da yaşanan facianın acısını herkesten derin hissediyor ve anlıyoruz. Fakat yıllardır yaşadığımız bu maden facialarının sonucunda,  kınamaktan ve yasaklardan öteye gitmeyen anlayışı asla kabul etmiyoruz.

-FACİANIN SORUMLULARI CEZA ALSIN, ŞEHİT YAKINLARININ HAKLARI VERİLSİN-

Eğer madenci şehitlerimiz konusunda bu kadar hassaslar ise, bu ve önceki faciada sorumlu olanların, yargı önünde ceza almalarını ve şehit yakınlarının haklarının verilmesini bekliyoruz. Bu akşam burada öğrencisiyle, öğretmeniyle ve işçisiyle tek vücut olan Ereğli halkı, büyük bir kararlılıkla Cumhuriyet’in 99.yılını kutlamak için bir araya gelirken,

Kalbimizde madenci şehitlerimiz, aklımızda cumhuriyet, dilimizde Atatürk, Cumhuriyetimize her yıl olduğu gibi yine sahip çıkacağız. Bu ülkede makamı ve yetkisi ne olursa olsun, herkes, milletin çok sesli ve çoğulcu yapısına saygı duymalı.

Atatürk; ‘Cumhuriyet rejimi demek, demokrasi sistemi ile devlet şekli demektir.’ diyor.

Bizler Cumhuriyet’in bizi birleştiren ve aydınlatan ışığıyla kardeşçe yaşamaya devam edeceğiz.

Rehberimiz her zaman- Türkiye Cumhuriyeti’nin ruhu, millî egemenliktir -  diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk olacak…Yıllardır birçok medeniyetin yaşadığı bu topraklarda yeniden özgürlük şarkıları yükselecek. Her şehirde, her köyde, her mahallede, kardeşlik ve eşitlik duyguları yayılacak. 

Bunu hepimiz, birlikte yapacağız. Tüm bu yaşanan olumsuzluklara rağmen,  ebedi kumandanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ve silah arkadaşlarının bizlere armağan ettiği bu en şanlı günümüzü, çok daha büyük bir inançla kutlayacağız. Bizler, 29 Ekim 1923’ten bugüne, bu ülkenin tek sahibi, Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarıyız.Cumhuriyeti biz kurduk ve nice yüzyıllara, yine bizler taşıyacağız. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kutlu olsun…

“ACIMIZI KALBİMİZDE YAŞADIK”

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz da yaptığı konuşmada cumhuriyete sahip çıkan Ereğlilere teşekkür ederek şunları söyledi:

“İki emekli öğretmen çocuğu olarak Cumhuriyet’in sayesinde Atatürk sayesinde sizin desteğinizle TBBM’de mücadele ediyorum.

Tam da bugün buluma nedenimiz için mücadele diyorum. 14 Ekim’de Amasra’da Madende bir yas yasadık. Üzgünüz acımız kalbimizin ortasında. Bu toprakların çocukları bu acılarla yoğruldu. Acılarımızı yaşarken Cumhuriyet’i kutlamasını da biliriz.

-BAŞKANIMIZI YALNIZ BIRAKMADIK.. SİZE HELAL OLSUN!-

Belediye Başkanı Halil Posbıyık bir adım öne çıktı; bu kritik günlerde dedi ki “ben tüm yasaklara rağmen bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak eşimle birlikte, emekli öğretmen eşimle biz yalnız yola çıkıcağız” dedi. Biz hem Ereğlililer olarak hem milletvekilleri olarak Cumhuriyete gönül verenler olarak başkanımızı ve eşini bu sokaklarda yalnız bırakmadık. Size helal olsun.”

Konuşmaların ardından Belediye Halk Oyunları ekibinin Cumhuriyet konulu oyunu ilgiyle izlendi, hep birlikte marşlar söylendi.

 

AdminAdmin