19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısı ile tüm yurtta olduğu gibi Kdz.Ereğli’de de anma ve kutlama etkinlikleri gerçekleştirildi.
İlk tören Atatürk Anıtı’nda saat 10.00'da yapıldı. Atatürk Anıtına Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü çelengi sunularak, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı söylendi. Böylelikle ilk tören sona erdi.
İKİNCİ TÖREN ŞEHİT VEFA KARAKURDU STADI’NDA GERÇEKLEŞTİ
19 Mayıs 1919 tarihinin 106’ıncı yılı vesilesi ile ikinci tören Şehit Vefa Karakurdu Stadı’nda gerçekleştirildi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Adem Çelik yaptı. Çelik, “bu uğurda şehitlerimiz başta olmak üzere kahraman gazilerimizi de dualarla anmak ve geleceğin Türkiye’sini oluşturacak özgürlüğümüzün, bağımsızlığımızın, egemenliğimizin ve cumhuriyetimizin teminatı aziz Türk gençleri” dedi.
Çelik, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“19 Mayıs, sadece bir tarih değil, aynı zamanda milletimizin bağımsızlık azminin, kararlılığının ve inancının simgesidir. Bu kutlu gün, esaret zincirlerini kırmak üzere atılan ilk adımdır. Ve bu büyük mücadelenin temelinde millet sevgisi, özgürlük tutkusu ve sarsılmaz bir inanç vardır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bu anlamlı günü gençlik ve spor bayramı olarak gençlerimize armağan etmiş; Türkiye Cumhuriyeti'nin teminatı olarak gördüğü gençliğe olan güvenini bir bayramla perçinlemiştir. Çünkü o, gençliği; vatanına, milletine, değerlerine sahip çıkan bir güç olarak görmüştür. Sizler, bu aziz milletin umudu, yarının güçlü Türkiye'sinin mimarlarısınız. Sizlerden beklentimiz; tarihini iyi bilen, değerlerine sahip çıkan, çağın gerekliliklerini takip eden, üretken, sorumluluk sahibi bireyler olarak ülkemizi daha ileriye taşımanızdır.
Sporun birleştirici gücünden, bilimin aydınlatıcı yolundan ve kültürümüzün köklü mirasından beslenerek daha güçlü bir toplum inşa edeceğinize yürekten inanıyoruz. Bu anlamlı günde, başta Cumhuriyet’imizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Kurtuluş Savaşı’mızın tüm kahramanlarını, aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyor, siz değerli katılımcıların ve aziz milletimizin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı en içten dileklerimle kutluyorum. Ne mutlu Türk'üm diyene.”
Tören; spor gösterileri, halk oyunları gösterileri, stantların gezilmesi ile sona erdi. Her iki törene de Kaymakam Yapıcı yanı sıra Karadeniz Bölge Komutanı Deniz Albay Ahmet Öztürk, Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Ereğli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Erbaş, Ereğli Ağır Ceza Başkanı ve Komisyon Başkanı Çelebi Tetik ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Ereğli merkezinde yapılan Engelsiz Yürekler Koşu’nu tamamlayan engeli sporcuların stada girişleri ayakta alkışlandı.
Masa tenisi branşında, iki farklı şehirde ferdi ve okul sporları olarak katıldığı iki ayrı turnuvadan birinde birinci diğerinde ise üçüncü olan özel sporcu Alya Su Karaca, yanında getirdi Türk Bayrağı’nı Ereğli Kaymakamı Mehmet Yapıcı’yı teslim etti. Karaca’nın 3 kez öptüğü bayrağı teslim alan Yapıcı’da, öperek alnına götürdüğü bayrağı teslim almanın mutluluğunu yaşadığını belirterek özel sporcuyu tebrik etti.