YEREL
Giriş Tarihi : 02-02-2023 12:52

TOPLU TAŞIMAYA YAPILAN ZAM ŞOFÖR ESNAFINI MEMNUN ETMEDİ

Kdz. Ereğli Belediye Meclisi Şubat Ayı Olağan toplantısının ikinci oturumu Halil Posbıyık Başkanlığı’nda gerçekleştirildi.  Toplantıda Şehir içi toplu taşıma ücreti  sivil 7 lira 25 kuruştan  8 lira 50 kuruşa, öğrenci biniş ücreti ise 5 liradan 5 lira 50 kuruşa yükseldi.  Zamlı uygulama 10 Şubat’tan itibaren geçerli olacak.

TOPLU TAŞIMAYA YAPILAN ZAM ŞOFÖR ESNAFINI MEMNUN ETMEDİ

Kdz. Ereğli Belediye Meclisi Şubat Ayı Olağan toplantısının ikinci oturumu Halil Posbıyık Başkanlığı’nda gerçekleştirildi.  Toplantıda Ereğli Çilek Özel Halk Otobüsleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi’nin ‘zam talebi’ karara bağlandı. Şehir içi toplu taşıma ücreti  sivil 7 lira 25 kuruştan  8 lira 50 kuruşa, öğrenci biniş ücreti ise 5 liradan 5 lira 50 kuruşa yükseldi.  Zamlı uygulama 10 Şubat’tan itibaren geçerli olacak.
Komisyonun aldığı gerekçeli kararda şehir içi toplu taşıma ücretlerinin en son 7 Temmuz 2022 Meclis kararı ile alındığı belirtilerek şu ifadelere yer verildi:
“15 Temmuz 2022 tarihi itibariyle EPDK verilerine göre; motorin litre fiyatının 26,62 TL’den 23,47 TL’ye gerileyerek yüzde 12 oranında azalış gösterdiği, Merkez Bankası verilerine göre; Dolar-Türk Lirası paritesini 16,82 TL’den 18,80’e çıkarılarak yüzde 11,70 oranında artış gösterdiği, TÜİK verilerine göre; 2022 Temmuz ile 2023 Ocak ayları arasında ortalama yüzde 15,40 enflasyon oranında artış meydana geldiği tespit edilmiştir.
Gider tablosuna dair giderler incelendiğinde başta akaryakıt giderleri ve asgari ücret giderleri olmak üzere şoför gideri, lastik, kasko-sigorta, periyodik bakımları, MTV, KDV ve stopaj vergisi ile tüm giderlerin toplamının aylık elde edilen gelirden fazla olduğu görülmüştür. Sonuç olarak; her ne kadar akaryakıt fiyatlarında yüzde 12 gerileme olsa da gider tablosunda akaryakıt kaleminin en yüksek gider olduğu, diğer giderleri etkilediği görüldüğü olup gelir-gider dengesinin tekrar sağlanabilmeleri hususları da dikkate alınarak şehir içi toplu taşıma ücretlerinin 10.02.2023 tarihinden itibaren uygulanmak üzere 7,25 TL olan sivil tam biniş ücretinin 8,50 TL olarak; 5 TL olan öğrenci biniş ücretinin 5,50 TL olarak uygulanmasına komisyonumuzca oy birliği ile kabul edilmiştir.”
Komisyon raporu Belediye Meclis üyelerinin oy birliği ile kabul edildi.
ŞOFÖR ESNAFI UMDUĞUNU BULAMADI…

Çilek Özel Halk Otobüsleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi’nin tam biniş ücreti olarak 12, öğrenci biniş ücreti olaraksa 9 TL talep ettiği öğrenilirken, Belediye Meclisinin aldığı karar durak sahibi ve şoförleri memnun etmediği gözlendi.

AdminAdmin