TARİHİ AKKUYU MEYDANI, DENİZ KIZI HEYKELİ VE EL ÜRÜNLERİ PAZARI AÇILDI

Kdz. Ereğli Belediyesi tarihe sahip çıkmaya devam ediyor. Bu çalışmalar kapsamında kentimizin en eski sokaklarından biri olan; Kent Müzesi, Ressam Osman Zeki Oral’ın evi, Çelikel Cami ve Heracles Sarayı gibi birçok değeri içinde barındıran Akarca Mahallesi’nde, “Tarihi Akkuyu Meydanı’nın, Denizkızı Heykeli’nin ve El İşleri Pazarının” açılışı gerçekleştirildi.

KÜLTÜR - SANAT - 14-07-2023 17:58 478 kez okundu.

TARİHİ AKKUYU MEYDANI, DENİZ KIZI HEYKELİ VE EL ÜRÜNLERİ PAZARI AÇILDI

Törene, Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık eşi Kadın Gücü Kooperatifi Başkanı Neriman Posbıyık, Müze Müdürü Ahmet Mercan, Belediye Meclis Üyeleri, Başkan yardımcıları, Daire Müdürleri, Akarca Mahallesi Muhtarı İlknur Güleri Tekin, Mahalle Muhtarları, sivi toplum örgütü başkan ve temsilcileri ile mahalle sakinleri katıldı.

Törende konuşan Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık. Meydanın Ereğli’nin cazibe merkezi haline gelmesi için çalıştıklarını belirterek şunları söyledi:

ZİYARETÇİLERİ BEKLİYORUZ

Kdz. Ereğli Belediyesi olarak kentin kültürel ve turistik potansiyelini değerlendirerek,  tarihimize sahip çıkmaya devam ediyoruz. Karadeniz Ereğli, bilinen 6500 yıllık tarihi geçmişi ile birçok yönden Türkiye’nin ve aslında dünyanın en önemli kentlerinden birisi. İçerisinde Herakles Sarayı, tarihi sarnıç, tarihi evler, tarihi surlar gibi birçok öğenin yer aldığı Akarca Mahallesinde, şu an bulunduğumuz Ressam Osman Zeki Oral Sokak’ta çeşitli çalışmalar gerçekleştirdik. Geçmişte Akkuyu olarak bilinen alanın ismini gelecek nesillere de aktarmak amacıyla meclis kararı ile “Tarihi Akkuyu Meydanı” olarak belirledik.

 

SOKAK’TA KOMPLE YENİLE ÇALIŞMASI YAPTIK

Çalışmalar kapsamında 7 dönüm alanda, tarihi dokuya uygun bir şekilde, yürüme ve araç yolları yeniden düzenlendi. Ayrıca akşam saatlerinde de bu güzel sokağın görüntüsünü ortaya çıkarmak için ışıklı parkeler ve aydınlatmalar kullandık.  

 

AKKUYU’YA DENİZKIZI HEYKELİ

Mitolojinin zengin dünyasına sahip kentimizde, Denizkızının hikayesi de bu bölgede yaşayan insanlar tarafından yıllarca anlatılarak nesilden nesile aktarılmış. Denizkızı hikayesi; farklı toplumların, başka coğrafyalarda yaşasalar bile, nasıl benzer hikayeler ortaya çıkarttıklarının güzel bir örneği.. Bu sebeple, bu alana, daha önce kentimizde Tunalı Hilmi ve Orhangazi büstlerini yapan Devlet Sanatçısı heykeltıraş Sayın Metin Yurdanur ile görüşerek bu konuda bir çalışma istedik. Bugün ilk olarak bu heykelin açılışını gerçekleştireceğiz.

 

RENKLİ RESİMLER SİZLERİ BEKLİYOR

 

Bununla birlikte Meydan ile Kent Müzesi arasındaki sokakta yer alan bazı evlerin duvarlarına, Ressam Sevinç Yıldız Güzen ve yerel ressamlar ile görüşerek, duvar resimleri hazırlamalarını istedik. Harika çalışmalar ortaya çıktı..  Vatandaşlar şimdiden yoğun ilgi göstermeye başladılar, o alanda fotoğraflar çekiyorlar, sosyal medyada paylaşıyorlar… Yine aynı ara sokakta ve Kent Müzesi’nde yağlıboya tablo çalışmaları ile ART GRUP  Resim Sergisi de devam ediyor, onlar da açılışımıza renk kattılar..

Mahalle sakinlerinin de isteği ile yaz döneminde Tarihi Akkuyu meydanında, her Cumartesi günü  açılacak el işi tezgahlarında, kente özgü çeşitli ürünlerin ve hediyelik eşyaların sergilenmesi ve satışı yapılacak,

 

YÖRESEL ÜRÜNLER HER CUMARTESİ SİZİ BEKLİYOR

Ayrıca Tarihi Akkuyu Meydanı her cumartesi günleri çeşitli sanatçıların gerçekleştireceği etkinliklere ve atölyelere ev sahipliği yapacak. Tarihi Akkuyu Meydanı aslında Ereğli'nin kalbinde yüzyıllara meydan okuyan bir buluşma noktası… Burada tarihle iç içe gezinti yaparken, geçmişin izlerini hissedebilir ve kentimizin zengin kültürel mirasına tanıklık edebilirsiniz.

 

 

 

KENTİMİZE YENİ TURİZM ALANI

 

Açılışını yapacağımız Deniz Kızı heykeli, Tarihi Akkuyu Meydanı ve Yöresel el işi pazarının Ereğli'mize yeni bir turizm alanı olacağına inanıyoruz.

 

Bu projenin hayata geçirilmesinde emeği geçen; Başta belediye personellerimize ve müdürlüklerimize, Devlet Sanatçısı Heykeltraş Sayın Metin Yurdanur, geçmiş dönemdeki katkıları için Sayın Nart Bozkurt’a, Ressam Sevinç Yıldız Güzen ve ekibine, çalışmalar süresince destek olan Akarca Mahallesi sakinlerine ve Mahalle Muhtarı İlknur Güleri Tekin’e teşekkür ediyorum.

 

Akarca Mahalle Muhtarı İlknur Güleri Tekin ise yaptığı konuşmada Tarihi Akkuyu Meydanı ve elişi ürünleri pazarı ve sokak düzenlemesi için Kdz. Ereğli belediye Başkanı Halil Posbıyık ve ekibine teşekkür etti.

 

Başkan Posbıyık ve eşi Neriman Posbıyık daha sonra her Cumartesi 10:00 ile 20:00 arası açık olacak yöresel ürünler stantlarını ziyaret ederek vatandaşlarla sohbet etti.

 

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
BAŞKAN POSBIYIK: 'DANSÇI KIZLARIMIZ BİZİ GURURLANDIRDILAR'

BAŞKAN POSBIYIK: 'DANSÇI KIZLARIMIZ BİZİ GURURLANDIRDILAR'

12-02-2024 - KÜLTÜR - SANAT

OYUN YAZARI REFİK ERDURAN DOKTORA TEZİNE KONU EDİLDİ

OYUN YAZARI REFİK ERDURAN DOKTORA TEZİNE KONU EDİLDİ

15-01-2024 - KÜLTÜR - SANAT