YEREL
Giriş Tarihi : 07-11-2022 16:27

SARIKAMIŞ DENİZ ŞEHİTLERİ KDZ.EREĞLİ'DE ANILDI

Kdz. Ereğli’de 7 Kasım Sarıkamış Deniz Şehitleri’ni anma günü dolayısıyla tören düzenlendi.

SARIKAMIŞ DENİZ ŞEHİTLERİ KDZ.EREĞLİ'DE ANILDI

Kdz. Ereğli’de 7 Kasım Sarıkamış Deniz Şehitleri’ni anma günü dolayısıyla tören düzenlendi.

7 Kasım 1914 yılında Kafkasya Cephesi’ne yardım götüren Bezm-i Alem, Bahr-i Ahmer ve Mithat Paşa nakliye gemilerinin Rus donanması tarafından Kdz. Ereğli açıklarında batırılması sonucu hayatlarını kaybeden Sarıkamış Deniz Şehitleri için anma töreni düzenlendi.

Kdz. Ereğli sahilinde bulunan Sarıkamış Deniz Şehitleri Anıtı önünde düzenlenen törene Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, 22’nci dönem Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç, Kdz. Ereğli Kaymakamı Mehmet Yapıcı, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Niyazi Uğur, Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Sarıkamış Platformu Başkanı Ümit Kabay, Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, gaziler, şehit aileleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Törende ilk olarak protokol üyelerince Sarıkamış Deniz Şehitleri Anıtı’na çelenk sunumu yapıldı. Ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

KABAY, “BİZE DÜŞEN  GÖREV AZİZ ŞEHİTLERİMİZİN HATIRALARINI YAŞATMAK VE CANLI TUTMAK”

Törende konuşan Sarıkamış Platformu Başkanı Ümit Kabay, 7 Kasım 1914’ün Türk tarihinin önemli dönüm noktalarından biri olduğunu belirtti ve “O tarihte her şey planlandığı gibi gitseydi; İstanbul’dan Trabzon’a oradan da Sarıkamış’a gönderilmek istenen askerler, mühimmat, erzak ve diğer savaş malzemeleri Sarıkamış’a gidebilseydi savaşın seyri çok farklı olacaktı. Ancak İstanbul’dan yola çıkıp Trabzon’a gitmekte olan üç gemimizin Kdz. Ereğli açıklarında Ruslar tarafından batırılması Osmanlı Devleti’nin ve 1. Dünya Savaşı’nın kaderini değiştirmiştir. Gemilerimizin Ereğli açıklarında batırılması ile burada yaklaşık 3 bin civarında kahramanımız şehit olmuş ve akabinde savaşın kaderini değiştirecek malzemelerin Sarıkamış’a ulaşmamasıyla da daha büyük facia ve hüzünlerin yaşanmasının başlangıcı olmuştur. Gemilerimiz Ereğli’de batırılmamış olsaydı Sarıkamış’ta 90 bin civarında kahraman askerimizin donarak şehit olmasıyla sonuçlanmayacaktı. Tarihimizde yaşanan bu hazin faciadan bizlere düşen görev bu yaşananlardan ders çıkarmak ve aziz şehitlerimizin hatıralarını yaşatmak ve canlı tutmaktır. Sarıkamışlılar ve Sarıkamış Platformu olarak bizler tarihimizin acı ve hüzünlü sayfalarında yer alan bu aziz hatırayı unutmayacağız. Yapmış oldukları fedakarlıkları ve kahramanlıkları ilelebet hafızamızda yer alacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, Sarıkamış şehitleri başta olmak üzere canlarını vatan uğruna feda eden bütün aziz şehitlerimize, ebediyete intikal eden kahraman gazilerimize saygı ve şükranlarımı sunuyorum.”dedi.

SÖNMEZ’DEN DUYGULANDIRAN ELEKTRONİK POSTA…

Sarıkamış Dayanışma Gurubu Başkanı Prof. Dr. Binnur Sönmez de, her yıl yaptığı klasik konuşmanın dışına çıkarak kendisine iletilen bir elektronik postayı okuyacağını ifade etti. Sönmez, şunları belirtti:

“Ben size çok farklı bir şey sunacağım bugün. İlk törenimizi 2007 yılında yaptık. O zaman, en çok okunan gazetede manşette çıktık. O haberi yapan Sayın Candaş Tolga, benim çok sevgili arkadaşımdır. Ona bir ‘e’ mail geldi. Şöyle yazıyordu: ‘Sayın Candaş Tolga. 50. Yıl Refet Bele İlkokulu’nda sınıf öğretmeniyim. Bugünkü haberi okuduğumda gözlerime inanamadım. Rahmetli babam hep anlatırdı ve biz inanmazdık. Dedemiz Sarıkamış’a giderken bir gemide boğuşmuş ve bunu devlet sakladığı için ne ölüsüne ulaşabilmişler ne de gizli olduğu için bir şehit madalyası bile aileme verilmemiş. Bizde ablamla Allah biliyor ya bu hikâyede babama inanmaz o anlattıktan sonra adaya gider gizli gizli gülerdik. Allah’ın Sarıkamış’ında sen git de denizde boğul diye dalga geçerdik babamla. Bugün gazeteyi elime aldığımda olduğum yere yığıldım kaldım. Ablamı arayıp hemen bir Posta Gazetesi al dedim. İnternete giren ablam ağlaya ağlaya beni arıyordu. İki kardeş telefonda dakikalarca ağladık. Babamızın anlattıklarının doğru olduğunu görüp kahrolduk.’

Arz ettim. Ben şuanda hepiniz adına Sarıkamış şehitlerine minnet duyuyorum.”

Sönmez’in elektronik postayı okuduğu sırada duygulandığı görüldü.

BAŞKAN POSBIYIK, SÖNMEZ’E TEŞEKKÜR ETTİ

Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık da, sözlerine ilçede Sarıkamış Deniz Şehitleri Anıtı’nın yapılmasında öncülük eden ve olayı tarih sayfalarına yazdıran Binnur Sönmez’e teşekkür ederek başladı ve “bize ışık tutan Sönmez; Bezm-i Alem, Bahr-i Amber ve Mithat Paşa gemilerindeki şehitlerin isimlerini tespit etmiştir. Biz de aziz şehitlerimizin isimlerini Karadeniz Ereğli Belediyesi olarak bu kıymetli anıta yazdırdık” ifadelerini kullandı.

TUTULMAZ, “ŞEHİTLERİMİZİN ACILARINI YÜREĞİMİZDE TAŞIYACAĞIZ"

Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz ise konuşmasında şunları kaydetti:

“Şanlı tarihimiz; ülkemizin birlik ve bütünlüğü, aziz milletimizin özgürlük ve bağımsızlığı uğrunda; temeli fedakarlık, cesaret ve destansı kahramanlıklarla dolu mücadeleler ve şanlı zaferlerle yoğrulmuştur. Unutulmaz eşsiz zaferlerle ulaşılan özgürlük, bağımsızlık ve vatanımızın bölünmez bütünlüğü; bu uğurda canlarını feda etmekten bir an olsun çekinmeyen aziz şehitlerimiz ve kahraman gazilerimizin azim, inanç ve kararlığı sayesinde sağlanmıştır. Bu onurlu mücadeleler çoğu zaman şanlı zaferler ile anıldığı kadar bazen asil milletimizin büyük bir cesaretle destansı kahramanlıklar sergilediği ancak dramatik, hüzün verici ve acı dolu anlarıyla da hatırlanmaktadır. Milli birlik ve beraberliğimizin, bütünlüğümüzün simgesi olan o yüksek ruhu, her zaman yaşatacak aziz şehitlerimizin acılarını yüreğimizde taşıyacağız. Sarıkamış deniz şehitlerimizi, Sarıkamış Harekatı’nda hayatlarını kaybeden şehitlerimizi, Malazgirt’ten Kurtuluş Savaşı’na kadar Anadolu’yu vatan yapan şehitlerimizi, ülkemizin hur ve güveni için iç güvenlikte şehadete eren tüm şehitlerimizi ve başta devletimizin kurucusu başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm gazilerimizi saygı, minnet ve rahmetle anıyoruz.”

PİRİNÇLER  SARIKAMIŞ ŞEHİTLER ANITI’NA ÇAKILDI

Konuşmaların ardından Binnur Sönmez’in getirdiği “Donanma desteği olmayan bir kara harekâtının başarılı olmayacağının en büyük örneği Sarıkamış Kafkas Cephesidir” yazılı 4 adet pirinç levha Anıtın dört bir yanına çakıldı.

MEHTERAN BİRLİK KOMUTANLIĞI’NDAN KONSER

Anıttaki törenin son bulmasıyla protokol üyeleri ve davetliler; Amfi Tiyatro’da Milli Savunma Bakanlığı Mehteran Birlik Komutanlığının konserini izlediler.

DENİZE ÇELENK BIRAKILDI

Diğer yandan; Sarıkamış Deniz Şehitleri’ni anma programı kapsamında protokol üyeleri TCG Yıldırım gemisiyle Karadeniz’e açılarak Bezm-i Alem, Bahr-i Ahmer ve Mithat Paşa nakliye gemilerinin battığı noktada denize üç adet çelenk bıraktı.

AdminAdmin