EĞİTİM
Giriş Tarihi : 15-12-2022 11:28

ZMTAL'DA ÖNLÜK GİYME VE MESLEK YEMİN TÖRENİ

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası proje okulu olan Zonguldak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (ZMTAL) öğrencileri için önlük giyme ve meslek yemini töreni yapıldı.

ZMTAL'DA ÖNLÜK GİYME VE MESLEK YEMİN TÖRENİ

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası proje okulu olan Zonguldak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (ZMTAL) öğrencileri için önlük giyme ve meslek yemini töreni yapıldı.

Millî Eğitim Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, TOBB ETÜ Üniversitesi arasında imzalanan ‘’Mesleki Eğitim ve İş birliği Protokolü’’ kapsamında proje okulu olarak belirlenen ve Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası (ZTSO) ile ilişkilendirilen, Zonguldak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (ZMTAL) Öğrencileri için önlük giyme ve mesleki yemin töreni yapıldı.

Törene; Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir, İl Milli  Eğitim Şube Müdürü Hamza Eryiğit, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Protokol Yürütme Kurulu Üyeleri Ömer Faruk Yıldız ve Halil Vecdi Ilgın, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Uzm. Muharrem Sarıkaya,  Zonguldak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Vakfı (ZOTEV) Başkanı Fikret Zaman,  Zonguldak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Vakfı (ZOTEV) Üyesi Bahattin Arı, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Sürdürülebilir Kalkınma Birimi Başkanı Ümran Öztürk Can,Zonguldak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (ZMTAL) Okul Müdürü Muhammet Yıldız, okul öğretmenleri ve öğrenciler katılım sağladı.

Törende konuşan Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir.'' Öncelikle Zonguldak İş Dünyası ve Özel Sektörü adına tüm katılımcılara saygıyla selamlıyorum. Malumlarınız olduğu üzere Cumhuriyetimizin kuruluşunun yüzüncü yılına girmek üzereyiz. Cumhuriyetle birlikte daha müreffeh bir Türkiye için çok önemli mesafeler aldık. Daha fazlasını yapabilecek potansiyelimiz var. Milli gelirimizi, özgürlüğümüzü, kalkınmamızı çok daha ileri seviyelere taşıyabilmek için, bazı temel meseleleri çözmemiz gerekiyor. Şahsi kanaatim ve Türk özel sektörü olarak ortak görüşümüz belki de, çözmemiz gereken en önemli meselelerimizden birisi eğitim sistemimizle ilgili meseledir. Mesleki Teknik Eğitim sistemi hakikaten ülkenin çok önemli stratejik bir meselesi halinde. Şöyle bir vaka ile karşı karşıyayız. Bizim eğitim sistemimizden mezun ettiğimiz genç kardeşlerimizin sahip oldukları bilgi ve yetkinlikler ile maalesef   Türk özel sektörünün beklediği yetkinlikler arasında hala açıklık var. Yani bizim yetiştirdiğimiz genç kardeşlerimizin yetkinliklerine göre piyasada iş bulmak zor, piyasadaki özel sektör aktörlerinin beklediği niteliklere sahip eleman bulmak zor. Bir tarafta iş bulamayan gençlerimiz var bir tarafta da çalışan bulamayan sanayicilerimiz var.  Şükür yakın zamanlarda bu konuda önemli adımlar atıldı. Bugün burada toplanmamıza vesile olan protokol aslında bunun için dev bir adım. Türk özel sektörü ile Milli Eğitim camiası bir araya geldi ve bu meseleyi çözmek için bir girişim başlattı. Bizde Zonguldak ilinde bunun bir aktörü olmaktan ziyadesi ile memnunuz. Görüyoruz ki kısa bir zaman olmasına rağmen, hem okulumuzda öğrencilerimizin nezdinde, hem de öğrencilerimizin velileri nezdinde kabul görmüş durumda. Zaman zaman yaptığımız sohbetlerde öğrenci kardeşlerimizin motivasyonları yükselmiş vaziyette. Ailelerin motivasyonları da geçmişe göre daha iyi durumda. Bir süre geriye gitmiş olan gözden düşmüş olan mesleki eğitim sistemi tekrar cazip hale gelmiş durumda. Bunun la ilgili attığımız adımlar var, öğrenci kardeşlerimizin moralini yükseltmek için çeşitli vesileler yaratmaya çalışıyoruz. Başarılı öğrencilerimize burs veriyoruz. Her yıl okula yeni başlayan öğrencilerimize iş önlüğü ile eğitimleri boyunca ve mezun olduklarında kullanacakları el aletleri temin ediyoruz. Bunun devamını da inşallah hep birlikte yürüteceğiz. Ben başta okul müdürümüz, milli eğitim camiamız ile vakfımıza bu süreçteki iş birlikleri için yapıcı tavırları için çok teşekkür ediyorum. Bugün yapacağımız tören vesilesi ile öğrenci kardeşlerimiz motivasyonunun yükselmesine katkı veren herkese çok teşekkür ediyorum, hepinizi saygıyla sevgiyle selamlıyorum “dedi.

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir’in ardından konuşma yapan Zonguldak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Vakfı (ZOTEV) Başkanı Fikret Zaman; “ Çok değerli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Metin Demir eğitim ve piyasa ile ilgili sanayi ile ilgili öğrenci sanayici ilişkisi ile ilgili bazı konuları dile getirdiler. Bence kesinlikle haklıdır, bilindiği üzere okulumuz cumhuriyet ile yaşıt olan bir okuldur. Donanımı, öğretmenleri ve atölyeleri ile beraber yıllardan beri Türkiye genelinde bulunan Endüstri Meslek Liseleri yeni adı ile Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri arasında önemli bir okuldur. Tabi ki bu önemli okulun daha ileriye gidebilmesi için son yıllarda geliştirilen ticaret ve sanayi odaları ile okulumuzun iş birliği içerisinde olması bizim için gerçekten sevindirici olumlu bir adımdır. Bu konuda çok değerli Ticaret ve Sanayi Odası yönetimini kutluyorum. Okulumuza verdikleri katkıdan dolayı gerçekten gurur duyuyoruz. Okulların gelişmesi için bu adımlara her zaman ihtiyaç vardır. Okulumuzun daha da gelişmesi için bu iş birliğinin sürmesini temenni ediyorum” dedi.

Zonguldak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Vakfı (ZOTEV) Başkanı Fikret Zaman’ın ardından konuşma yapan Zonguldak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (ZMTAL) Okul Müdürü Muhammet Yıldız; “Teknolojik olarak yenilenen ve gelişen alet, ekipman, makine ve nihayetinde üretim yerleri, fabrikalar ülkemizin gelişmesinde ne kadar önemliyse bu teknolojiyi kullanabilecek donanım ve beceri sahibi nitelikli iş gücünde oluşturulması ve yetiştirilmesinde son derece önemlidir. Bu noktada Meslek Liselerimizin yaşamımızdaki önemi gün geçtikçe daha iyi anlaşılmaktadır. Ekonomik ve toplumsal refahın sağlanmasında mesleki eğitimin önemli katkısı bulunmaktadır. Zonguldak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünü bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda en güzel şekilde yetiştirmeye özen gösterdiğimiz öğrencilerimiz; bugün önlüklerini giyerek mesleklerine adım atmanın gururuyla eğitimlerine daha aktif bir biçimde devam edeceklerdir. Lise öğrenimi boyunca bilgi ve birikimle eskitecekleri önlükleri onlara toplumda bir yer edindireceği gibi, mutlu bir birey olarak milletimize ve ülkemize de faydalı bir insan olmalarını sağlayacaktır. Geleceğimizin teminatı çok değerli öğrencilerimizi, okulumuz imkânları, personelimizin tecrübe, birikim ve kabiliyetleri ile en iyi şekilde yetişmeleri için bütün gücümüzle çalışmalarımızı devam ettirmekteyiz. Bu anlamlı günde önlüklerimizi ve öğrencilerimizin mezun oluncaya kadar atölyede kullanacakları el aletlerini temin eden Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odasına teşekkür ediyoruz. Milli Eğitim Müdürlüğümüze mesleki eğitime sarf ettikleri fazladan gayret için teşekkür ediyoruz. Bu etkinliğe sundukları katkının yanında ayrıca her ay başarılı 30 öğrencimize öğrenimleri bitene kadar burs imkânı sağlayan, birçok etkinliğimize katkı veren, üretim yapan işletmeler ile iş birliği imkanlarına ulaşmada destek sağlayan Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanımız Metin Demir’e ayrıca teşekkür ediyorum. Birçok projede beraber çalıştığımız Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’na Okulumuz mezunlarının kurmuş olduğu, bütün amacı okulumuza her konuda destek vermek olan ZOTEV Vakfına ve Başkanımıza, ayrıca gönüllü olarak çalışmalarını yürüten Okul Aile Birliği ve Başkanımıza, bugün bizlerle olan misafirlerimize, ayrıca bu programın hazırlanmasında emeği geçen öğretmen arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Hepinize saygılarımı sunuyorum “dedi.

Törenin devamında, okulun 9. Sınıf öğrencilerine önlükleri giydirilerek alanları ile ilgili el aletleri hediye edildi. KUZKA, BAKKA ve OKA’nın iş birliği ile  bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Vocathlon: Mesleki Girişim Maratonu Programına katılarak projeleri ile Türkiye İkincisi olan  Zonguldak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (ZMTAL) takımına, ( Öğretmen Nurcan Yazıcı, öğrenciler Arda Kanbur, Buğra Köse, Çağatay Atakan Boz, Hazal Sude Aydın ve Tuğrul Can Akbasam) plaket verildi.

AdminAdmin